News

Η Κίνα υπόσχεται πιο ενεργητικές μακροοικονομικές πολιτικές για το 2025

Update Time:2024.12.15 Source: Clicks:4

 Η Διάσκεψη Κεντρικής Οικονομικής Εργασίας που παρακολουθήθηκε στενά πραγματοποιήθηκε στο Πεκίνο από την Τετάρτη έως την Πέμπτη, καθώς οι Κινέζοι ηγέτες αποφάσισαν τις προτεραιότητες για το οικονομικό έργο το 2025.

Ο Σι Τζινπίνγκ, γενικός γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας, Πρόεδρος της Κίνας και της Κεντρικής Στρατιωτικής Επιτροπής, εκφώνησε μια σημαντική ομιλία στην ετήσια διάσκεψη.

Σύμφωνα με τη διάσκεψη, παρά την «σύνθετη και σοβαρή κατάσταση των αυξανόμενων εξωτερικών πιέσεων και των αυξανόμενων εσωτερικών δυσκολιών», η Κίνα έχει εξασφαλίσει συνολική σταθερότητα και σταθερή πρόοδο της οικονομίας και οι κύριοι στόχοι και τα καθήκοντα για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη το 2024 αναμένεται να επιτευχθούν.

Τόνισε ότι η Κίνα πρέπει να υιοθετήσει πιο ενεργητικές μακροοικονομικές πολιτικές, να επεκτείνει την εγχώρια ζήτηση και να προωθήσει την ολοκληρωμένη ανάπτυξη της επιστημονικής και τεχνολογικής καινοτομίας και της βιομηχανικής καινοτομίας για να κάνει καλή δουλειά στην οικονομική εργασία το 2025.

Πρέπει επίσης να καταβληθούν προσπάθειες για να διασφαλιστεί η σταθερή ανάπτυξη των αγορών ακινήτων και χρηματιστηρίων, να προστατευθούν και να εκτονωθούν οι κίνδυνοι και οι εξωτερικοί κραδασμοί σε βασικούς τομείς και να σταθεροποιηθούν οι προσδοκίες και να τονωθεί η ζωτικότητα, ώστε να προωθηθεί η βιώσιμη οικονομική ανάκαμψη, όπως ανέφερε η συνάντηση. Από τη δημοσιονομική πολιτική στη νομισματική πολιτική.

Από τη δημοσιονομική πολιτική στη νομισματική πολιτική

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της συνάντησης, η Κίνα θα υιοθετήσει μια «πιο προνοητική» δημοσιονομική πολιτική, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης της αναλογίας του ελλείμματος και της έκδοσης εξαιρετικά μακρών ειδικών κρατικών ομολόγων και ομολόγων τοπικής αυτοδιοίκησης ειδικού σκοπού.

Η αναλογία του δημόσιου χρέους προς το ΑΕΠ της Κίνας, σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών, ήταν 67,5 τοις εκατό στο τέλος του 2023, πολύ χαμηλότερη από το μέσο όρο 118,2 τοις εκατό μεταξύ των μελών της G20 και το 123,4 τοις εκατό για τις χώρες της G7 που εκτιμάται από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ). Το δημοσιονομικό έλλειμμα της Κίνας είναι εδώ και πολύ καιρό κάτω από το 3%, σημαντικά χαμηλότερο από άλλες μεγάλες οικονομίες.

Η Διάσκεψη Κεντρικής Οικονομικής Εργασίας είπε ότι η Κίνα θα υιοθετήσει μια «μετρίως χαλαρή» νομισματική πολιτική και θα μειώσει τον δείκτη υποχρεωτικών αποθεματικών και τα επιτόκια όταν είναι απαραίτητο για να εξασφαλίσει επαρκή ρευστότητα.

Αυτό σηματοδοτεί την πρώτη «συνετή» έως «μετρίως χαλαρή» μετάβαση στη νομισματική θέση της χώρας από το 2011.

Από τις αρχές του 2024, η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας, η κεντρική τράπεζα, μείωσε τον δείκτη υποχρεωτικών αποθεματικών δύο φορές, κατά 1 ποσοστιαία μονάδα συνολικά, για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, απελευθερώνοντας περίπου 2 τρισεκατομμύρια γιουάν (περίπου 274,8 δισεκατομμύρια δολάρια) σε μακροπρόθεσμη ρευστότητα.

Από την εγχώρια ζήτηση στο άνοιγμα

Η Διάσκεψη Κεντρικής Οικονομικής Εργασίας απαρίθμησε τις προτεραιότητες για την οικονομική εργασία το 2025 σε εννέα πτυχές, από την τόνωση της κατανάλωσης και την ανάπτυξη νέων ποιοτικών παραγωγικών δυνάμεων έως την πρόληψη και αντιμετώπιση κινδύνων σε βασικούς τομείς, την εδραίωση των επιτευγμάτων καταπολέμησης της φτώχειας και την τόνωση της πράσινης ανάπτυξης.

Στη συνάντηση υπογραμμίστηκε η ανάγκη για δυναμική τόνωση της κατανάλωσης, βελτίωση της επενδυτικής αποτελεσματικότητας και διεύρυνση της εγχώριας ζήτησης σε όλα τα μέτωπα.

Η Κίνα παραμένει μια από τις μεγαλύτερες αγορές στον κόσμο. Από τον Ιανουάριο έως τον Οκτώβριο του τρέχοντος έτους, οι συνολικές λιανικές πωλήσεις καταναλωτικών αγαθών της Κίνας πλησίασαν τα 40 τρισεκατομμύρια γιουάν, ενώ το σύνολο του περασμένου έτους ξεπέρασε τα 47 τρισεκατομμύρια γιουάν, σύμφωνα με το Εθνικό Γραφείο Στατιστικής.

Ένα εθνικό πρόγραμμα που στοχεύει στην προώθηση των εμπορικών συναλλαγών καταναλωτικών αγαθών, που παρουσιάστηκε τον Μάρτιο, έδειξε το ανεκμετάλλευτο περιθώριο της εγχώριας ζήτησης της Κίνας. Πάνω από 30 εκατομμύρια συμμετέχοντες έχει προσελκύσει το πρόγραμμα, συνεισφέροντας σε συνολικές πωλήσεις άνω των 400 δισεκατομμυρίων γιουάν.

Η διήμερη συνάντηση ζήτησε επίσης για την αύξηση των προσπαθειών για την περαιτέρω προώθηση του ανοίγματος σε υψηλό επίπεδο και τη διασφάλιση της σταθερής ανάπτυξης του εξωτερικού εμπορίου και των ξένων επενδύσεων.

«Η ανάπτυξη της Κίνας είναι ανοιχτή και χωρίς αποκλεισμούς», είπε ο Σι κατά τη συνάντηση με ηγέτες μεγάλων διεθνών οικονομικών οργανισμών, συμπεριλαμβανομένου του ΔΝΤ, στο Πεκίνο την Τρίτη, μία ημέρα πριν από την έναρξη της ετήσιας διάσκεψης.

Η Κίνα θα θέσει σε εφαρμογή νέα συστήματα για μια ανοιχτή οικονομία υψηλότερων προδιαγραφών, θα προσφέρει περισσότερες ευκαιρίες για την ανάπτυξη άλλων χωρών και θα μοιραστεί περισσότερα αναπτυξιακά οφέλη με τον κόσμο, είπε ο Σι στους ηγέτες στη Μεγάλη Αίθουσα του Λαού.

Από την 1η Δεκεμβρίου, η Κίνα έχει δώσει μεταχείριση μηδενικού δασμού για το 100 τοις εκατό των δασμών σε όλες τις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες με τις οποίες έχει διπλωματικές σχέσεις.